Fransızca Noktalama İşaretleri

Fransızca Noktalama İşaretleri

Fransızca noktalama işaretleri şunlardır: Nokta (Point) Cümlelerin sonunda veya kısaltmalarda kullanılır. Örneğin: “Bonjour.” (Merhaba.) Fransızca’da nokta kullanımı Türkçe ile genellikle aynıdır. İşte Fransızca’da noktanın kullanıldığı bazı durumlar ve örnekler: Cümlenin Sonunda Nokta: Cümlelerin sonunda kullanılan nokta, tam bir cümle veya ifadenin sonunu belirtir. Exemple: Je vais au travail tous les jours. Kısaltmaların Sonunda Nokta: Kısaltmaların…

Fransızca Tamamlayıcı Zamirler

Fransızca Tamamlayıcı Zamirler

Fransızca tamamlayıcı zamirler, bir fiilin nesnesini veya bir ismin yerini tutarlar. İşte Fransızca’da kullanılan bazı tamamlayıcı zamirler: Le, La, Les: Belirli nesneler için kullanılır. Örnek: J’aime le chocolat. (Çikolatayı severim.) Lui, Leur: Belirli insanlara veya hayvanlara atıfta bulunur. Örnek: Il lui donne le livre. (Ona kitabı veriyor.) Örnek: Il leur parle. (Onlara konuşuyor.) Y: Bir…

Fransızca Göreceli Zamirler

Fransızca Göreceli Zamirler

Fransızca göreceli zamirler, bir cümlenin içindeki bir ismi (örneğin, kişi, nesne veya yer) belirtmek için kullanılır ve bu isme önceden değinilmiş olması gerekir. İşte Fransızca’da kullanılan göreceli zamirler: Qui: İnsanlar için kullanılır. Le garçon qui parle français. (Fransızca konuşan oğlan.) Que: Nesneler veya hayvanlar için kullanılır. Le livre que j’ai acheté. (Satın aldığım kitap.) Quoi:…

Fransızca Yarı Yardımcı Fiiller

Fransızca Yarı Yardımcı Fiiller

Fransızca yarı yardımcı fiiller veya “modaux” olarak bilinen fiiller, başka bir fiili tamamlamak veya değiştirmek için kullanılan yardımcı fiillerdir. Bu fiiller, genellikle fiilin anlamını değiştirir veya tamamlar ve çeşitli amaçlar için kullanılır. İşte Fransızca’da yaygın olarak kullanılan bazı yarı yardımcı fiiller ve işlevleri: Vouloir: “Vouloir”, istek veya niyeti ifade etmek için kullanılır. Örneğin: Je veux…

Fransızca İyelik Ekleri

Fransızca İyelik Ekleri

Fransızca Les Possessifs.. Iyelik Zamirleri.. Iyelik Sıfatları.. Bu yayınımızda Fransızca iyelik ekleri , aitlik sahip olma durumlarından bahsediyoruz. Özetle bahsetmek gerekirse benim,senin,onun/onun ki sizin ki vs kullanımlarını göreceğiz. ➤ Masculin(Eril) bir öğeyi nitelememiz gerektiğinde posesiflerimiz: Je➧ Mon > Benim Tu➧ Ton > Senin Il/Elle➧ Son  > Onun Nous➧ Notre > Bizim Vous➧ Votre  > Sizin…

Fransızca Gelecek Zaman

Fransızca Gelecek Zaman

Fransızca gelecek zaman, bir eylemin gelecekte gerçekleşeceğini ifade etmek için kullanılır. Gelecek zamanın oluşturulması için “futur simple” (basit gelecek zaman) adı verilen bir zaman şekli kullanılır. Fransızca Gelecek zamanın oluşturulması için fiil köküne gelecek zaman ekleri eklenir. Bu ekler, fiilin özneye göre değişir. İşte “futur simple” zamanının oluşturulması için fiil köklerine eklenecek ekler: Je (Ben)…

Fransızca Geçmiş Zaman

Fransızca Geçmiş Zaman

Bu ders, Fransızca geçmiş zamanları işleyecek ve her bir zamanı ayrıntılı olarak ele almayacak. Bunun yerine, geçmiş zamanları kısa bir şekilde anlatacak ve temel formüllerini verecek. Örnek cümlelerle her bir zamanın nasıl kullanıldığını ve ne anlama geldiğini açıklayacak. Çünkü genellikle öğrenciler, geçmiş zamanları nasıl kuracaklarını ve fiilleri nasıl çekeceklerini biliyorlar, ancak cümle içinde doğru bir…

Fransızca Karşılaştırma

Fransızca Karşılaştırma

Fransızca karşılaştırma yapmak için çeşitli yapılar ve kelimeler kullanılır. İşte en yaygın kullanılan karşılaştırma yapıları: Plus… que: …den daha fazla Elle est plus grande que moi. (O, benden daha büyük.) Il a plus d’argent que toi. (O, senden daha çok para sahibi.) Moins… que: …den daha az Cet ordinateur est moins cher que celui-ci. (Bu…

Fransızca Edatlar (Prépositions) ve Bağlaçlar (Conjonctions)

Fransızca Edatlar (Prépositions) ve Bağlaçlar (Conjonctions)

Fransızca’da edatlar (prépositions) ve bağlaçlar (conjonctions) cümleleri bir arada tutan ve anlamı netleştiren önemli dilbilgisi unsurlarıdır. İşte Fransızca’da yaygın olarak kullanılan bazı edatlar ve bağlaçlar: Edatlar (Edatlar): à – (e, a, de, … ile birleşerek farklı anlamlar alır) Je vais à l’école. (Okula gidiyorum.) de – (dan, den, diye, … ile birleşerek farklı anlamlar alır)…

Fransızca Sahiplik Sıfatları “Adjectifs Possessifs”

Fransızca Sahiplik Sıfatları “Adjectifs Possessifs”

Fransızca’da sahiplik sıfatları (adjectifs possessifs), bir nesnenin, bir kişinin veya bir şeyin kime ait olduğunu belirtmek için kullanılır. Sahiplik sıfatları, sahibin cinsiyeti, sayısı ve sahip olduğu nesnenin sayısı gibi faktörlere bağlı olarak çekimlenir. İşte Fransızca’da sahiplik sıfatlarının geniş anlatımı: Sahiplik Sıfatlarının Çeşitleri: Tekil (Singular): Sahiplik sıfatları, tekil bir nesneyi veya kişiyi belirtirken kullanılır. Örneğin: Mon…